Advertisement
Kathy Reichs
poniedziałek, 17 września 2012

ImageUrodziła się w 1950 roku w Chicago. W 1971 roku zdobyła licencjat z antropologii na American University w Chicago, rok później - magisterium z antropologii klinicznej na Northwestern University. Na tym samym uniwersytecie w 1975 roku zdobyła również doktorat z tej dziedziny. Przez ponad dwadzieścia lat wykładała na Northern Illinois University, University of Pittsburgh, Concordia University i McGill University. W 1994 roku została profesorem antropologii na Uniwersytecie Karoliny Północnej w Charlotte; od tamtej pory pracuje tam w Centrum Medycyny Sądowej, ale jest także dyrektorem Laboratoire de Sciences Judiciaires et de Médecine Légale (Centrum Antropologii Sądowej) prowincji Quebec.

ImageKathy Reichs jest jedną z zaledwie osiemdziesięciu dwóch antropologów, którzy to otrzymali certyfikat American Board of Forensic Anthropology. Po wyniszczającej wojnie domowej w Rwandzie (1990-1993) uczestniczyła w ekshumacji zwłok zamordowanych na zlecenie Międzynarodowego Trybunału Ds. Zbrodni w Rwandzie przy ONZ. Asystowała Foundation for Guatemalan Forensic Anthropology w masowych ekshumacjach na terenie jeziora Atitlán w południowej Gwatemali. Była również członkiem Disaster Mortuary Operational Response Team - zespołu powołanego do prac nad identyfikacją szczątków po ataku na World Trade Center.

ImageKiedy w 1994 roku otrzymała nominację na profesora zwyczajnego, znalazła czas na inne zajęcia. Wtedy powstał pomysł na pierwszą powieść - "Déjà dead", która ukazała się w 1997 roku i została bestsellerem "The New York Times" oraz zdobywcą Arthur Ellis Award.

Główną bohaterką powieści jest doktor Temprence Brennan - antropolog sądowa, rozwiązująca sprawy niemal na całym świecie. Brennan pojawia się w kolejnych osiemnastu powieściach autorki, których akcja opiera się częściowo na prawdziwych wydarzeniach. Prawa do wydania zostały sprzedane do 30 krajów.

Powieści Kathy Reichs stały się inspiracją dla serialu "Kości", kręconego przez telewizję FOX od 2005 roku. Reichs jest jego współproducentką i współscenarzystką i traktuje go jako prequel do swoich powieści. Do tej pory powstało 166 odcinków (7 sezonów, premiera 1 odcinka 8 sezonu miała mijsce 17 września 2012 roku). Ciekawostka: autorka wystąpiła w jednym z odcinków jako Profesor Constance Wright.


ImageBibliografia:

- Déjà Dead, 1997 (Déjà Dead / Zapach śmierci, 1999)
- Death Du Jour, 1999 (Śmierć za dnia / Dzień śmierci, 2001)
- Deadly Decisions, 2000 (Śmiertelne decyzje, 2008)
- Fatal Voyage, 2001 (Zabójcza podróż, 2008) - przeczytaj recenzję
- Grave Secrets, 2002  (Pogrzebane tajemnice, 2008)
- Bare Bones, 2003 (Nagie kości, 2008) - przeczytaj recenzję
- Monday Mourning, 2004 (Poniedziałkowa żałoba, 2008)
- Cross Bones, 2005 (Starożytne kości - wydanie polskie planowane na październik 2012)
- Break No Bones, 2006 (Okruchy śmierci, 2008)
- Bones to Ashes, 2007 (Kości w proch, 2009) - przeczytaj recenzję
- Devil Bones, 2008 (Diabelskie kości, 2009)
- 206 Bones, 2009 (206 kości, 2011)
- Spider Bones (inne wydanie: Mortal Remains), 2010
- Virals, 2010 (wspólnie z Brendan Reichs - jedyna powieść, której bohaterką nie jest Temprence Brennan)
- Flash and Bones, 2011 (Z krwi i kości, 2012) - przeczytaj recenzję
- Seizure, 2011
- Bones Are Forever, 2012
- planowana na 2013: Code

Kathy Reichs opublikowała również wiele artykułów naukowych i dwie książki: "Forensic Osteology: Advances in the Identification of Human Remains" (1986) oraz "Hominid Origins: Inquiries Past and Present" (1983).
 
 
Źródła:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kathy_Reichs
http://kathyreichs.com/category/books-by-kathy-reichs/
http://kathyreichs.com/about-kathy/