Advertisement
Henning Mankell
poniedziałek, 19 maja 2014

Henning Mankell

ImageSzwedzki dziennikarz, autor scenariuszy i sztuk teatralnych, reżyser. A przede wszystkim: autor książek dla dzieci, młodzieży i dorosłych.

Debiutował jako pisarz w 1973 roku. W tym samym roku po raz pierwszy odwiedził Czarny Ląd. Jak później napisał, kiedy wysiadł w Afryce z samolotu, poczuł się jak w domu. Od tamtej pory jest ona jedną z jego największych fascynacji - pisarz od 1986 spędza sporą część roku w Maputo w Mozambiku, gdzie ma dom i gdzie jest dyrektorem teatru. W jego książkach często pojawia się temat eksploracji ekonomicznej tego kontynentu i bierności zachodniego świata wobec problemów go nękających. Największą popularność poza Szwecją przyniósł Mankellowi cykl powieści kryminalnych publikowanych od 1991 do 2013 roku. Jego głównym bohaterem jest komisarz Kurt Wallander, a akcja toczy się w Ystad. Autor koncentruje się na pokazaniu często żmudnej, nużącej pracy policji.

W swoich powieściach Mankell porusza problemy nękające współczesne społeczeństwa, takie jak: appartheid, mafia, imigracja, cyberterroryzm, zagrożenia globalizacji i międzynarodowego biznesu.

Mankell jest także autorem scenariuszy do wielu filmów nakręconych w Szwecji, w tym trzech seriali o komisarzu Wallanderze. W pierwszym główną rolę grał Rolf Lassgård, w drugim Lennart Jähkel, w ostatnim - Krister Henriksson. W brytyjskim serialu produkcji BBC w rolę Wallandera wcielił się Kenneth Branagh.

Powieści Mankella przetłumaczono na 41 języków, a w 2008 roku znalazł  się on na 9. miejscu na liście najlepiej sprzedających się pisarzy.

W 2014 roku Henning Mankell ogłosił na łamach gazety "Goeteborgs-Posten", że zdiagnozowano u niego raka płuc.

 

Bibliografia

ImageCykl o Kurcie Wallanderze:
  • Mördare utan ansikte (1991, wyd. pol. Morderca bez twarzy, 2004)
  • Hundarna i Riga (1992, wyd. pol. Psy z Rygi, 2006)
  • Den vita lejoninnan (1993, wyd. pol. Biała lwica, 2005)
  • Mannen som log (1994, wyd. pol. Mężczyzna, który się uśmiechał, 2007)
  • Villospår (1995, wyd. pol. Fałszywy trop, 2002)
  • Den femte kvinnan (1996, wyd. pol. Piąta kobieta, 2005)
  • Steget efter (1997, wyd. pol. O krok, 2006)
  • Brandvägg (1998, wyd. pol. Zapora, 2008)
  • Pyramiden (2000, wyd. pol. Piramida, 2011)
  • Innan frosten (2002, wyd. pol. Nim nadejdzie mróz, 2012)
  • Den orolige mannen (2009, wyd. pol. Niespokojny człowiek, 2010)
  • Handen (2013, wyd. pol. Ręka, 2013)

Pozostałe publikacje:
  • Bergsprängaren (1973)
  • Sandmålaren (1974)
  • Vettvillingen (1977)
  • Fångvårdskolonin som försvann (1979)
  • Dödsbrickan (1980)
  • En seglares död (1981)
  • Daisy Sisters (1982)
  • Apelsinträdet (1983)
  • Älskade syster (1983)
  • Sagan om Isidor (1984)
  • Hunden som sprang mot en stjärna (1990, wyd. pol. Pies, który biegł ku gwieździe, 2008)
  • Leopardens öga (1990)
  • Skuggorna växer i skymningen (1991, wyd. pol. Cienie rosną o zmierzchu, 2009)
  • Katten som älskade regn (1992)
  • Comédia Infantil (1995, wyd. pol. 2008)
  • Eldens hemlighet (1995)
  • Pojken som sov med snö i sin säng (1996, wyd. pol. Chłopiec, który spał pod pierzyną ze śniegu, 2009)
  • Resan till värdens ände (1998, wyd. pol. Podróż na koniec świata, 2010)
  • I sand och i lera (1999)
  • ImageDanslärarens återkomst (2000, wyd. pol. Powrót nauczyciela tańca, 2011)
  • Labyrinten (2000)
  • Vindens son (2000)
  • Eldens gåta (2001)
  • Tea-Bag (2001)
  • Jag dör, men minnet lever (2003)
  • Djup (2004)
  • Händelse om hösten (2004, nid. Het graf – dystrybuowana tylko w Holandii nowela, której główną bohaterką jest Linda Wallander, córka komisarza)
  • Kennedys hjärna (2005, wyd. pol. Mózg Kennedy'ego, 2013)
  • Eldens vrede (2005)
  • Italienska skor (2006, wyd. pol. Włoskie buty, 2013)
  • Kinesen (2008, wyd. pol. Chińczyk, 2009)
  • Jag är här (2010)
  • Minnet av en smutsig ängel (2010)

Nagrody

  • 1991 Medal Nilsa Holgerssona (za twórczość dla dzieci)
  • 1991 Svenska Deckarakademin w kategorii powieści kryminalnych
  • 1996 Sveriges Radios Romanpris, nagroda szwedzkiego radia publicznego, za Comedia infantil
  • 1996 Nagroda Astrid Lindgren (za twórczość dla dzieci)
  • 2001 Nagroda Złoty Sztylet, przyznawana przez The Crime Writers' Association, za Fałszywy trop
  • 2005 Gumshoe Award dla Najlepszej Europejskiej Powieści Kryminalnej (The Gumshoe Award for Best European Crime Novel) za Powrót nauczyciela tańca
  • 2009 Europejska Nagroda Literatury Kryminalnej Ripper Award
 
 
/fot. David Shankbone/
 
 
 
Źródło:
http://henningmankell.com/
http://pl.wikipedia.org/wiki/Henning_Mankell