Advertisement
Iva Procházková
czwartek, 27 kwietnia 2017

Iva Procházková

ImageIva Procházková urodziła się w 1953 roku w Ołomuńcu. Wychowywała się w Pradze. Jej ojciec, pisarz Jan Prochazka, był jednym z liderów opozycji podczas Praskiej Wiosny. Z przyczyn politycznych Procházkovej nie pozwolono iść na studia, podejmowała się więc różnych prac (była między innymi sprzątaczką i kucharką). Jej pierwsza sztuka teatralna, Venušin vrch, została wystawiona w 1975 roku w jednym z praskim teatrów, ale została zabroniona przez komunistyczny reżim. Zablokowano również wydanie pierwszej książki dla dzieci jej autorstwa. Kolejne sztuki Procházkovej mogły być wystawiane wyłącznie w małych teatrach poza Pragą. W 1983 roku pisarka wyemigrowała do Austrii z mężem, reżyserem Ivanem Pokorným, i trójką dzieci. Mieszkała też w Niemczech. Na emigracji publikowała – w dwóch językach, czeskim i niemieckim – swoje książki dla dzieci i tworzyła sztuki teatralne. Do Czech powróciła dopiero w 1995 roku. W latach 1998–2001 pracowała jako producent w czeskiej telewizji. Później poświęciła się wyłącznie pracy pisarskiej. Mieszka w Pradze.

Na podstawie scenariuszy Procházkovej powstało wiele filmów i seriali telewizyjnych. Jej ostatni serial kryminalny, Zabójstwa w kręgu (Vraždy v kruhu, 2015), po sukcesie odniesionym wśród widzów, doczekał się kontynuacji książkowej, którą otwiera powieść Mężczyzna na dnie (Muž na dně). Głównym jej bohaterem jest śledczy Marián Holina. Kolejny tom serii, Dívky nalehko (Roznegliżowane), ukazał się w Czechach w grudniu 2016 roku.

Iva Procházková jest dwukrotną laureatką najważniejszej czeskiej nagrody literackiej Magnesia Litera oraz sześciokrotną zdobywczynią nagrody Zlatá Stuha, przyznawanej najlepszym książkom dla dzieci i młodzieży.


Bibliografia

Sztuki teatralne:

  • Venušin vrch (1975)
  • Postavení mimo hru (1976)
  • Poslední život (1982)
  • Vdova po básníkovi (1983)
  • Erasmovy velké arkány (1986)
  • Kde zůstal tvůj klobouk? (1992)

Książki dla dzieci:

  • Komu chybí kolečko? (1981)
  • Čas tajných přání (1992)
  • Středa nám chutná (1998)
  • Červenec má oslí uši (1995)
  • Pět minut před večeří (1996)
  • Hlavní výhra (1996)
  • Únos domu (1998)
  • Soví zpěv (1999)
  • Karolína (1999)
  • Jožin jede do Afriky (2000)
  • Eliáš a babička z vajíčka (2002)
  • Kam zmizela Rebarbora? (2004)
  • Kryštofe, neblbni, a slez dolů! (2004)
  • Konec kouzelného talismanu (2006)
  • Myši patří do nebe (2006)
  • Vyprávění o Leonardovi. Život a dílo (2007)
  • Nazí (2009)
  • Uzly a pomeranč (2011)


Powieści dla dorosłych:

  • Výprava na zlatou rybičkou (1988)
  • Penzion na rozcestí (zbiór opowiadań, 1991)
  • Tanec trosečníků (2006)
  • Otcové a bastardi (2007)


Powieści kryminalne:

  • Muž na dně (2014, wyd. pol. Mężczyzna na dnie, przeł. Julia Różewicz, Wydawnictwo Afera 2016)
  • Dívky nalehko (2016, wyd. pol. Roznegliżowane, przeł. Julia Różewicz, Wydawnictwo Afera 2017)



Źródło:
http://ivaprochazkova.com/
http://www.wydawnictwoafera.pl/autorzy/iva-prochazkova.html