Album Friends of Mr. Cairo duetu Jon & Vangelis należy do muzycznego panteonu wszechczasów, choć najbardziej kojarzonym utworem z krążka jest raczej tylko I’ll find my way home. Skądinąd słusznie, jednak to tytułowa piosenka powinna zaintrygować fanów kryminalnego gatunku. Zwłaszcza tych, którzy ukochali hammetowski klasyk Sokół maltański, gdzie właśnie klika skupiona wokół pana Cairo była odpowiedzialna za wszelkie machinacje. Vangelis, do tekstu Jona A ...
Cieszę się niezmiernie, że redakcja zatrzymuje się także przy takich drobiazgach z pogranicza literatury kryminalnej. Choć może trochę za krótki artykuł, ale przynajmniej bardzo żarliwy. Trochę za mało u was tych dodatków, silva rerum kryminalnych zapewne jest większa. Doceńcie komiks, przecież to bardzo prężna gałąź sztuki, jeśli idzie o sensację. I nie mówię tu tylko o Franku Millerze, tego naprawdę można znaleźć sporo. A z muzyki, wspominaliście o Johnie Zornie i jego inspiracji Spillanem (zresztą na tym albumie - także Godargdem!). Czekam niecierpliwie.
Natomiast album Jona i Vang. rzeczywiście jest piękny, choć zapewne nie dla każdego. Dziękuję panu autorowi za miłe memorandum.
... ach, jeszcze warto przypomnieć, ale to już bez bezpośredniego związku z lit. krym., ze pierwsza edycja albumu )z biała okładką) była wydana bez singla \"Ill find my way home\". Ja szczęśliwie posiadam obie.
rzeczywiście na \"Spilanie\" inspiracją dla Zorna był przede wszystkim Jean Luc Godard, a ja być może jako drugi.
Ale to moim nazwiskiem nazwał płytę, to moje zdjęcie tam jest i o mnie jest ta anegdota, kiedy muzycy zasiedli w studio i Zorn zwrócił się do gitarzysty Billa Frisella:
Bill, go and improvise My Gun Is Quick...
(chodzi o moją trzecią książkę z cyklu o Hammerze)
no właśnie
Kłopotliwe to dla mnie nieco, acz dziękuję za miłe słowo:) Ot, taki liryczny odprysk, co mi już jakiś czas siedział na sercu... Można byłoby duuuuużo więcej, ale... trzeba tej rze czy pana Cairo wysłuchać, zamiast gadać o niej:)
Obiecujemy niniejszym, że będzie i Zorn, i jeszcze inne rzeczy "pozanurtowe">
pozdrawiam,
Tdd
- A mogę sobie obrać pomarańczkę?
No to ja uprzedzę - są. Na albumie Godard/Spillane, wydanym w 1999 (!) jest tylko suita pt. "Spilane", która była number one na oryginalnym "Spillane" (!987). Na tym godardowsko-spillane'owskim wydaniu jest ona, jest set o Godardzie, i ta ballada świąteczna... "Noel..." , czy jakoś tak, jako bonus.
pozdrawiam,,
Tdd
- A mogę sobie obrać pomarańczkę?
Wysłany: 2010-05-17, 09:09 Mr. Barrow isn't the only one
Mr. Barrow isn't the only one
Mr. Barrow isn't the only one who http://www.golfsale18.com/]discount golf clubs for saleis confused. The United States Golf Association has awarded some $65 million in grants since 1997, including more than $1.8 million http://www.golfsale18.com/TaylorMade-R9-Super-Tri-Driver-2327.html]taylormade r9 super tri driver last year, all aimed at increasing access to golf, in many cases, specifically for young people. But USGA executives say the industry http://www.wgbuy.com]inexpensive golf clubs doesn't have hard data on exactly what makes a kid get hooked..ishiner