Portal Kryminalny - Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
<a href=http://www.portalkryminalny.pl/component/option,com_registration/task,register/>Rejestracja</a>Rejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Najważniejsi z polskich pisarzy kryminalnych?!
Autor Wiadomość
proszek
Giovane D'Onore

Wysłany: 2008-06-18, 13:26   

Taclem napisał/a:
Konrad T. Lewandowski - cykl o komisarzu Drwęckim (lubię klimaty retro, bardzo przypadły mi do gustu postaci drugoplanowe),
Marek Krajewski - cykl Breslau ( tu z kolei bohater pierwszoplanowy jest mocnym atutem),
Krzyszto Kotowski - "Kapłan" (chyba mam nowego ulubionego bohatera polskich kryminałów).

Kotowski..tak, zdecydowanie polecam, Kapłana przeczytałam w jedną noc...nic dziwnego -wartka akcja, zagadki, rytualne zabójstwa i tajemniczy duchowny, którego śladem rusza dwójka śledczych.
Policjanci mogą być jednak trochę niezadowoleni po lekturze tej ksiażki:P :lol:

kmg66
Giovane D'Onore

Wysłany: 2008-11-07, 21:57   

Nie będę zbyt oryginalny z moimi typami:

1. Maciej Słomczyński (znany również jako Joe Alex lub Kazimierz Kwaśniewski) - klasyczne kryminały w najlepszym wydaniu - pełen profesjonalizm.
2. Marek Krajewski - wyrazisty, pełnokrwisty bohater i mroczny klimat.
3. Leopold Tyrmand - trzecie miejsce wyłącznie za wątpliwości co do przynależności gatunkowej "Złego" - czy to rzeczywiście kryminał? Poza tym - chapeux bas!

maerti
Giovane D'Onore

Wysłany: 2008-11-29, 18:06   

Witam wszystkich czytających miłośników polskiej literatury kryminalnej i sensacyjnej ;-)

Ja oddaję swoje głosy na:
- Krzysztofa Kotowskiego... jego Kapłan, Marika są rewelacyjne i uważam, że na światowym poziomie
- Joanna Chmielewska... jednak za jej wcześniejszą twórczość, bo te bardziej współczesne powieści niestety zawodzą
- Marek Krajewski... wszelkie zagadki kryminalne w starym Wrocławiu

kikiki71
Picciotto

Wysłany: 2009-01-19, 12:44   Bardzo fajna ankieta!

Ja powiem tak:

- Joseph Conrad-Korzeniowski, Tajny agent - zaliczam Conrada do polskiej literatury, a Tajny agent chociaż nie jest to klasyczny kryminał, to niesamowity thriller z cudowną atmosferą, anarchiści, ruscy agenci, zamachy bombowe i wczucie się w człowieka aż do bólu, tu jak kogoś zabijają, to naprawdę boli, nie tak, jak w dzisiejszych ksiąxkach

- Leopold Tyrmand, Zły - bezdyskusyjnie, zgadzam się z Rayem

- Tomasz Piątek, Morderstwo w La Scali - tu powtórzę to, co w poprzednim poście, mogłam przeczytać wydruk tej książki, chociaż ona jeszcze nie wyszła i bardzo się cieszę, nie znosiłam tego autora, ale tutaj dał z siebie wszystko

Powtórzę też pytanie z mojego wątku: poza Conradem, Iredyńskim, Alexem i Piątkiem, znacie jeszcze polskich autorów, którzy piszą thrillery dziejące się za granicą? Mnie do głowy przychodzi jeszcze może Łysiak i Wydrzyński, ale to taka bardziej sensacja typu psy wojny. A thrillery? Proszę, jak ktoś coś wie, to niech wpisze mi się na wątek

tobiasz.lipny
Giovane D'Onore

Wysłany: 2009-03-04, 12:26   

Skromnie zwracam uwagę na powieść "Brukselska misja", która - jak sam tytuł sugeruje - dzieje się w Brukseli, przynajmniej częściowo.

pozdrawiam wszystkich p.t. Forumowiczów

wielkiszum
Giovane D'Onore

Wysłany: 2009-03-05, 23:11   

Kotowski i tylko Kotowski, nie dość, że piszę kryminały to jeszcze udowadnia, że potrafi myśleć :) książka Obława jest cudowna, prawie same dialogi (nawiązanie do papek z debat politycznych) wplótł wątek o etyce, upadły anioł rozmawiający z upadłym agentem, rewelacja.........

flic
Giovane D'Onore

Wysłany: 2009-08-11, 19:18   

Spróbuję:
1. M. Krajewski - wiadomo...
2. Joe Alex - za "angielskość".
3. K. Kąkolewski - to tylko za "Zbrodniarza, który..."

Fatyko
Giovane D'Onore

Wysłany: 2009-10-28, 15:28   

1 K. Kąkolewski "Zbrodniarz, który ukradł zbrodnię" książka i film dla mnie od lat rewelacja
2. Z. Nienacki, oprócz "Pana Samochodzika" też wcześniejsza, dla dorosłych popwieść umiejscowiona w Tumie
3. Joe Alex - za angielszczyznę.

Komisarz Nowak
Giovane D'Onore

Wysłany: 2010-02-28, 14:02   

1.Tomasz Konatkowski cykl z Komisarzem Nowakiem
2.Tomasz/Konrad Lewandowski cykl z nad komisarzem Drędwickim
3.Zygmunt Miłoszewski-Uwikłanie

szowidz
Giovane D'Onore

Wysłany: 2010-07-01, 22:07   

1 Krajewski zdecydowanie 1
2 Konatkowski
3 Wroński i jego Maciejewski, ok jest to taki swojski Eberhart Mock, ale o wiele symatyczniejszy,

to trzecie miejsce troche na zachęte czekam na kolejne pozycje

w powyzszej trójce nie ma joe alexa- własnie za tą angielskość

MxGx
Giovane D'Onore

Wysłany: 2010-08-11, 08:55   

Nie będę oryginalny

1. Marek Krajewski. Mimo wszystkich głosów krytyki uważam, że to jeden z najwybitniejszych polskich literatów
2. Joanna Chmielewska. Bo równowaga w przyrodzie musi być ;) Zupełnie inny klimat, kompletnie inne podejście do kryminału. Ale równie dobre co Krajewski.
3. Joe Alex. Po prostu.

Odpowiedz do tematu