Dzisiaj pierwszy dzień Międzynarodowego Festiwalu Kryminału Wrocław 2011. A w programie między innymi kryminalna kuchnia Roberta Makłowicza i spotkanie z naukowcami, którzy prawdziwą zbrodnią zajmują się na co dzień.
Na początek zapraszamy do Kawiarni Literatka(Rynek 56). O godzinie 16.30 swój wykład na temat wątków detektywistycznych w polskich powieściach sf wygłosi Paweł Dunin-Wąsowicz, a godzinę później (czyli o 17.30) będzie można wysłuchać i zobaczyć redaktor Portalu Kryminalnego Martę Łysek, która opowie o polskim true crime.
O godzinie 19.00 w Art Hotelu (Kiełbaśnicza 20) rozpocznie się panel dyskusyjny poświęcony roli nauki w praktyce śledczej. Rozmowę z dr hab. Maciejem Trzcińskim – kryminalistykiem/archeologiem, dr Łukaszem Szleszkowskim – specjalistą medycyny sądowej oraz mgr Agatą Thannhäuser - antropologiem poprowadzi Sebastian Zakrzewski.
Natomiast o 20.30, również w Art Hotelu, rozpocznie się wielkie kryminalne gotowanie! Robert Makłowicz opowie i, co istotne, na żywo ugotuje potrawy, którymi raczył się komisarz Salvo Montalbano w cyklu powieści kryminalnych Andrei Camillerego.
Na wszystkie wydarzenia wstęp wolny!