Advertisement
Peter Robinson
poniedziałek, 09 maja 2016

Peter Robinson

Autor serii powieści kryminalnych, których bohaterem jest inspektor Alan Banks, pierwsze studia w dziedzinie literatury ukończył na Uniwersytecie Leeds – a kilka lat temu ufundował stypendium dla studentów tej placówki.

ImagePeter Robinson urodził się w 1950 roku w Wielkiej Brytanii, w hrabstwie Yorkshire. W rodzinnym Leeds studiował literaturę. Po zakończeniu studiów w połowie lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku przeprowadził się do Kanady – tam kontynuował studia, zdobywając tytuł magistra języka angielskiego i pisarstwa na Uniwersytecie Windsorskim, następnie tytuł doktora na Uniwersytecie York w Toronto. Pracował jako wykładowca na uniwersytetach w Toronto.

Jako pisarz Peter Robinson debiutował powieścią Gallows View w 1987 roku. To pierwsza książka, w której pojawia się inspektor Alan Banks – meloman pracujący głównie w hrabstwie Yorkshire, znany z nietuzinkowych i nie zawsze zgodnych z regulaminem metod pracy. „Niezbyt przystojny, ale w jakiś sposób atrakcyjny dla kobiet; umiarkowany socjalista i liberalny humanista” – tak pisze o swoim bohaterze Robinson. „Tak naprawdę nie zawsze go lubię” – wyznaje szczerze autor. Debiutancka powieść pisarza została dobrze przyjęta przez czytelników i krytykę. Od tamtej pory Robinson stworzył już 22 części cyklu o Banksie, jest też autorem kilku innych książek oraz zborów opowiadań (co ciekawe, bohaterem kilku z nich również jest Alan Banks) oraz poezji. Dlaczego pisze kryminały? Według pisarza to świetna forma, ponieważ nie czuje się przywiązany do konkretnych struktur czy formuł.

Powieści pisarza przetłumaczono na niemal 20 języków, zdobyły wiele nagród w Wielkiej Brytanii, Kanadzie i innych krajach, a w 2010 roku w brytyjskiej telewizji ITV rozpoczęto emisję filmów pod wspólnym tytułem DCI Banks, których podstawą są powieści Robinsona.

ImageBibliografia

Cykl z Alanem Banksem:
•    Gallows View (1987)
•    A Dedicated Man (1988)
•    A Necessary End (1989)
•    The Hanging Valley (1989)
•    Past Reason Hated (1991)
•    Wednesday’s Child (1992)
•    Dry Bones That Dream (1994, inny tytuł: Final Account)
•    Innocent Graves (1996)
•    Dead Right (1997, inny tytuł: Blood at the Root)
•    In a Dry Season (1999, wyd. pol. W czas posuchy, Pol-Nordica 2004, tłum. Sylwia Twardo)
•    Cold is the Grave (2000, wyd. pol. W mogile ciemnej, Pol-Nordica 2005, tłum. Sylwia Twardo)
•    Aftermath (2001, wyd. pol. Kameleon, Sonia Draga 2013, tłum. Adam Olesiejuk)
•    The Summer that Never Was (2003, inny tytuł: Close to Home, wyd. pol. Blisko domu, Sonia Draga 2015, tłum. Radosław Madejski)
•    Playing with Fire (2004, wyd. pol. Podpalacz, Sonia Draga 2013, tłum. Paweł Cichawa)
•    Strange Affair (2005, wyd. pol. Niebezpieczny romans, Sonia Draga 2015, tłum. Radosław Madejski)
•    Piece of My Heart (2006, wyd. pol. Skrawek mego serca, Sonia Draga 2010, tłum. Maria Stadniczenko-Wróbel)
•    Friend of the Devil (2007, wyd. pol. Przyjaciółka Diabła, Sonia Draga 2009, tłum. Maria Stadniczenko-Wróbel)
•    All the Colours of Darkness (2008)
•    Bad Boy (2010, wyd. pol. Niebezpieczny chłopak, Sonia Draga 2012, tłum. Marcin Roszkowski)
•    Watching the Dark (2012, wyd. pol. Ukryte w mroku, Sonia Draga 2014, tłum. Adam Olesiejuk)
•    Children of the Revolution (2013, wyd. pol. Dzieci rewolucji, Sonia Draga 2015, tłum. Paweł Korombel)
•    Abattoir Blues lub In the Dark Places (2014)
•    When the Music’s Over (wydanie planowane na sierpień 2016)

Inne publikacje:
•    Caedmon’s Song (1990, inny tytuł: The First Cut)
•    No Cure for Love (1995)
•    Not Safe After Dark (1998) – zbiór opowiadań (między innymi z inspektorem Banksem)
•    The Price of Love and Other Stories (2009) – zbiór opowiadań
•    Before the Poison (2011, wyd. pol. Trucicielka, Sonia Draga 2013, tłum. Jacek Mikołajczyk)

Najważniejsze nagrody:

•    1992 Arthur Ellis Award za powieść Past Reason Hated
    1997 Arthur Ellis Award za powieść Innocent Graves
•    2000 Anthony Award i Barry Award za powieść W czas posuchy
    2001 Martin Beck Award, przyznawana przez Szwedzką Akademię Twórców Literatury Kryminalnej, za powieść W czas posuchy; Arthur Ellis Award za powieść W mogile ciemnej
    2005 Nagroda im. Palle Rosenkrantza za powieść W mogile ciemnej
    2012 Arthur Ellis Award za powieść Trucicielka

Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Peter_Robinson_(pisarz)
http://www.notablebiographies.com/newsmakers2/2007-Pu-Z/Robinson-Peter.html
http://www.yorkshireeveningpost.co.uk/news/peter-robinson-armley-born-writer-returns-to-roots-to-help-budding-authors-1-2767529